уторак, 14. октобар 2014.

ГРАН ПРИ ДЕВЕТОГ ЈОАКИМИНТЕРФЕСТА ПРЕДСТАВИ НАШ РАЗРЕД

Завршен Девети ЈоакимИнтерФест

Крагујевац, 14. октобар 2014. године

У Крагујевцу је ноћас завршен 9. ЈоакимИнтерФест, међународни позоришни фестивал на коме је од 7. до 14. октобра учествовало седам представа из Србије, Хрватске, Словеније, БиХ, Републике Српске и Македоније.
Одлуком стручног жирија у сатаву: Златко Паковић (председник), позоришни критичар и драмски писац из Београда, Марко Сосич, редитељ и драмски писац из Словеније и Исидора Рајковић, глумица крагујевачког Театра за најбољу представу фестивала проглашена је „Наш разред” скопског Театра за децу и омладину коју је по тексту Тадеуша Свобођанека режирао Владимир Милчин. Ова представа је такође добила награду и за визуелност.
Награда за режију додељена је Снежани Тришић за представу „Носорог” Народног позоришта Кикинда по тексту Ежена Јонеска. За најбољу глумицу проглашена је Марина Воденичар за тумачење лика Дејзи у предстсави „Носорог” док је њен колега из исте представе Ђорђе Марковић за улогу Жана добио награду за најбољу мушку улогу.
Специјалну награду за друштвени ангажман и колективну игру добила је представа „Трпеле” Београдског драмског позоришта.
Иста представа добила је и награду публике.
Овогодишњи ЈоакимИнтерФест, одвијао се под слоганом „Рат у нама и око нас” по замисли селектора Горана Цветковића, позоришног критичара и од осталих смотри у региони разликује га не само висока позоришна естетика селектованих представа, него, пре свега друштвена ангажованост и третирање актуелних политичких проблема у читавом региону.
Девети ЈоакимИнтерФест се завршава 14. октобра представом у част награђених „Кабаре Нушић” Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић” из Зајечара.

www.joakimvujic.com

Нема коментара: