петак, 22. април 2016.

САН ЛЕТЊЕ НОЋИ У КРАГУЈЕВЦУ !

 www.joakimvujic.com
Књажевско-српски театар се премијером представе „Сан летње ноћи” придружује обележавању четири века од смрти Вилијема Шекспира. Премијера је 22. априла у 20 сати а репризе су на репертоару 23. и 28 априла.
Представа се припрема већ два месеца, костими пуних пет месеци, кореографија је захтевна, а музика ће бити изненађење каже директор Театра мр Војо Лучић који је представу „Сан летње ноћи“ окарактерисао као „продукцијски подвиг какав одавно није виђен у Крагујевцу“. У КСТ-у је „Сан летње ноћи“ рађен пре тридесетак година. Сада смо активирали све ресурсе нашег позоришта и ово је, у продукцијском смислу, заиста велики догађај – напоменуо је Лучић.

О представи - редитељ Пјер Валтер Полиц: „Шекспир је изумитељ серија. Зато је увек велики изазов радити његове комаде. Данас, када је театар у кризи, многи се питају чему то служи и зашто то радимо када ту нема новца, а ја кажем зато што позориште пружа могућност људске креације у времену компјутера. Данас свако дете може да сними филм својим мобилним телефоном, али позориште покреће тело и машту који креирају један другачији свет. Шекспир је то знао, био је највећи познавалац магије позоришта, то треба да знамо и ми. Политички, психолошки, социјални, духовни, сексуални сукоби присутни су у Шекспировим делима, у микро и макрокосмосу. Увек се поставља питање ко има моћ, ко влада кућом и друштвом. У том смислу је занимљив однос између жене и мушкарца. У Шекспирово време, британским краљевством је управљала краљица Елизабета, Немачком данас влада Ангела Меркел, а већ сутра свет може водити Хилари Клинтон. Како жене решавају проблеме, као мушкарци или другачије?"

Нема коментара: